Audio Block
Double-click here to upload or link to a .mp3. Learn more

A trăi cu diabet înseamnă, în esență, a găsi și a menține un echilibru constant. Pe de o parte, avem cele două extreme medicale – hiperglicemia și hipoglicemia – și încercarea permanentă de a te menține undeva la mijloc. Pe de altă parte, apare un fenomen psihologic profund, comun tuturor bolilor cronice: lupta cu boala versus încercarea de a transforma boala.

Haide să facem un mic exercițiu mental. Imaginează-ți acum, sau pur și simplu fii atent la scaunul sau fotoliul pe care stai. Conștientizează locul în care ești așezat și încearcă să-l descrii mental, fix așa cum îl percepi, cum îl simți, cât de mult vezi din el. Apoi, alege cu privirea un obiect din fața ta și încearcă să-l descrii în același mod: cum îl percepi, cum îl simți, cât de mult vezi din el. Care dintre aceste două descrieri este mai completă, mai ușor de realizat?

Acest exercițiu simplu este, de fapt, o analogie a perspectivei pe care o poți avea asupra bolii.

  • Când te lupți cu boala, ești în primul scenariu: așezat chiar pe scaunul pe care încerci să-l descrii. Viziunea ta este limitată pentru că ești 'lipit' de problemă, nu există spațiu suficient între voi și e nevoie de un efort imens pentru a-ți da seama unde te termini tu și unde începe boala – mai ales dacă stai 'așezat' în această postură de multă vreme.

  • Pe când, în cel de-al doilea scenariu, când încerci să transformi boala, este ca și cum ai privi obiectul din fața ta. Ești detașat, ai spațiu, și din această poziție de diferențiere – unde tu ești tu și boala este boala – reușești să ai o perspectivă mult mai amplă. Această perspectivă te ajută să stabilești mult mai bine cum să te raportezi, cum să relaționezi și cum să abordezi această problemă.

Pentru a exersa concret acest al doilea scenariu – cel al detașării și transformării – am pregătit câteva întrebări. Te invit să-ți acorzi timp să reflectezi la ele, fie în gând, fie notându-ți răspunsurile.

  1. Haide să începem. Prima întrebare: Cine este diabetul tău? Cum l-ai descrie? Dacă ar fi să-l descrii ca pe un obiect aflat în fața ta, ce ai putea spune despre el? Ce metaforă i s-ar potrivi cel mai bine? Este ca un...? Ce ai ajuns să cunoști despre diabetul tău până în acest moment?

  2. Apoi: De ce crezi că a apărut diabetul zaharat în viața ta tocmai acum?

  3. Ce ar putea să te învețe, în acest moment, diabetul tău? Există vreo lecție pe care ți-ar fi util să o primești acum?

  4. Ce ar fi bine să faci în prezent pentru tine, ca urmare a bolii tale?

  5. Ce te obligă să faci boala ta?

    • Poate este necesar să ai mai multă grijă de tine, sau este important să înveți să fii în contact cu tine, pentru a-ți asculta și interpreta mai bine semnalele corpului.

    • Poate este vorba despre a învăța să-ți pui niște limite clare.

    • Poate diabetul tău este un pretext mult mai bun decât ai avut până acum să înveți să-ți oferi și să primești afecțiunea și atenția de care ai nevoie.

    • Poate este vorba despre a avea un stil de viață mai omogen, mai coerent, mai sănătos decât aveai înainte.

    • Poate este vorba despre autonomizare, despre a câștiga mai multă independență, despre a te maturiza, despre a învăța cum să ai grijă de tine însuți.

Deși diagnosticul medical de diabet zaharat este același, viața cu diabetul zaharat este, din punct de vedere psihologic, diferită pentru fiecare pacient în parte. Scopul acestui curs – și speranța mea este că va continua cu o explorare interioară profundă – este acela de a te ajuta să te întrebi și să-ți răspunzi: 'Cum este pentru mine?', 'Ce se întâmplă cu mine?', 'Ce am eu nevoie să schimb, să transform, să primesc și să dau?'. Până la urmă, este despre lecția ta personală.

În continuare, te așteaptă două exerciții terapeutice și o meditație ghidată pe care te invit să le încerci. Ele sunt create pentru a te sprijini în această călătorie de echilibru și transformare.