Astăzi abordăm un subiect adesea controversat, dar extrem de important: psihosomatica. Chiar dacă titlul de 'psihoneuroimunologie' sună poate pretențios, ideea este una simplă și fundamentală. Gândește-te la legătura dintre Minte – tot ce se întâmplă la nivel cognitiv, gânduri, preocupări – Suflet – tot ceea ce trăiești la nivel emoțional – și Corp – tot ceea ce experimentezi în plan fizic. MINTE-SUFLET-CORP. Ca metaforă, imaginează-ți aceste trei instanțe ale psihicului uman ca pe rotițele de la ceas care se îmbină și funcționează interconectat. Se mișcă una pe cealaltă, se blochează una pe cealaltă.

Această interconectare te invită să privești lucrurile în ansamblu, să încerci să le pui în context și să adresezi problema diabetului tău din punct de vedere psihologic, raportat la întreaga ta ființă. Este o invitație să iei boala cronică și să o așezi într-un context mai amplu, să-ți sondezi mintea și sufletul. Să încerci să înțelegi: de unde vine? Ce informații psihologice poate traduce corpul tău sub forma diabetului?

Atunci când problemele ajung în plan fizic, acesta este, desigur, primul nivel de evaluare și intervenție, iar specialistul acestui nivel este medicul. Dar, nu este obligatoriu să rămână și ultimul nivel de evaluare și intervenție, căci altfel riști să pierzi ocazia de a afla și a înțelege mai bine ființa complexă care ești. O reprezentare vizuală pe care o folosesc des este aceea a unui lift în care te urci și cu care cobori din ce în ce mai adânc în ființa ta. Imaginează-ți că fiecare etaj reprezintă un strat de înțelegere, pe care îl explorezi pentru a căuta și a găsi răspunsuri la întrebări esențiale din această călătorie de auto-descoperire.

Până la urmă, esența acestei explorări este să te întrebi: 'Oare ce se întâmplă cu mine cu adevărat?' 'Se ascunde ceva mai mult în peisajul vieții mele, dincolo de acest diagnostic și de această condiție cronică ce mă va însoți toată viața?' 'Cum am ajuns aici, în acest punct?' Acestea sunt întrebări profunde, care te ghidează spre înțelegere.

Poți chiar explora moștenirea strămoșească și prezența bolii cronice în familia extinsă pe mai multe generații.

Un nume sonor pe scena psihosomaticii este Gabor Maté. De-a lungul anilor în care a cercetat această legătură dintre minte, emoție și corp, a ajuns la concluzia că există niște premise comune ale îmbolnăvirii. Hai să le explorăm:

  • Prima premisă este grija compulsivă pentru nevoile altora, ignorându-le pe ale tale. Te invit să te gândești dacă există în viața ta, în structura ta de personalitate, această tendință de a avea grijă de ceilalți înainte de a avea grijă de tine. Din punct de vedere psihologic, atunci când facem asta, se creează un dezechilibru puternic între ceea ce dăm și ceea ce primim. Un dezechilibru care, pe măsură ce este susținut și hrănit, generează conflicte interne, intrapsihice. Nevoi fundamentale care devin frustrate și care, în timp, își găsesc o cale de a se exprima, de a-și cere drepturile.

  • O altă premisă a îmbolnăvirii este o identificare rigidă cu datoria, cu rolurile, cu responsabilitatea. Vorbim aici despre un sentiment puternic de loialitate față de celălalt sau față de ceva din exteriorul tău, și mult mai puțin față de tine însuți. Este posibil să te simți mai loial familiei de origine, sau familiei pe care ți-ai creat-o, partenerului de viață, copiilor, ca și cum ai avea o responsabilitate covârșitoare de a le asigura lor binele, de a-i mulțumi pe ei.

  • A treia premisă este reprimarea furiei sănătoase. Furia este o emoție absolut normală și firească; aș spune că este necesar să o simțim în viața noastră atunci când contextul o cere. Dar este și foarte important să știm cum să o exprimăm într-un mod sănătos. Furia este una dintre cele mai puțin exprimate emoții în mod sănătos, tocmai pentru că este destul de dificil de conținut și de digerat de către ceilalți.

  • Și, în final, avem credința că nu trebuie să dezamăgești pe nimeni și că ești responsabil pentru nevoile celorlalți. Din nou, un sentiment foarte apăsător, o presiune constantă de a fi la un nivel foarte ridicat de performanță, pentru a nu cumva să dezamăgești.

Explorarea acestor premise reprezintă primul nivel la care poți începe munca de introspecție și înțelegere, întotdeauna alături de un psiholog acreditat. Acesta este doar vârful icebergului; pe măsură ce înaintezi în procesul terapeutic, te poți avânta și mai profund, explorând relația cu familia de origine și apoi, la nivel transgenerațional. Aici descoperim de unde preluăm anumite tipare de a gândi și de a fi, anumite tensiuni sau scenarii de viață pe care, poate, din loialitate, le repetăm inconștient. Deja se deschide un întreg alt univers de explorat, cu potențialul de a elibera blocaje adânc înrădăcinate.

Resurse suplimentare:

  • Caută și urmărește serialul Another self de pe Netflix;

  • Participă la o sesiune de constelații organizată de comunitatea Sufletul Meu. Există varianta fizică, online și chiar și sesiuni gratuite.