Continuăm explorarea etapelor cu anxietatea și depresia, două stări care, adesea, 'se țin de mână'. Ele pot apărea împreună în viața unei persoane, deși de obicei una dintre ele este mai accentuată, mai evidentă. Este important să știi că și această etapă este firească. Dacă simptomele de anxietate și depresie nu ajung să te copleșească sau să interfereze negativ cu funcționarea ta zilnică ori cu capacitatea ta de a te autoîngriji, atunci, cel mai probabil, nu este nevoie de o intervenție sau de un tratament de specialitate.
În continuarea acestui subcapitol vei regăsi două chestionare de screening, unul pentru simptomatologia anxioasă și altul pentru cea depresivă. Este posibil să recunoști unele dintre simptome ca fiind prezente în viața ta dinainte de diagnosticul de diabet zaharat. Dacă este așa, atunci este important să știi că intri în această etapă a procesului de adaptare cu o anumită vulnerabilitate, cu un teren psihologic mai sensibil. Îți recomand astfel să fii foarte atent la tine și la acele semnale de alarmă care îți spun că este momentul să ceri ajutor.
Atât anxietatea, cât și depresia pot fi resimțite la oricare dintre nivelurile tale de funcționare – mental, emoțional sau fizic. Apoi, în funcție de individualitatea fiecărui pacient, există de regulă un nivel din cele trei care este mai expresiv.
În general, informația înseamnă putere și control. Dar în cazul diabetului zaharat, am constatat că este cu atât mai important să știi câte puțin despre anxietate și depresie, tocmai pentru a diferenția mai bine simptomele cu care te poți confrunta. Spun asta pentru că, de exemplu, simptomele fizice date de anxietate pot mima destul de bine o hipoglicemie. Faptul că știi să delimitezi între o stare cauzată de diabet și una cauzată de anxietate te poate scuti de stări inutile de neliniște, neputință și insecuritate, sau măcar te poate ajuta să te reglezi mult mai ușor și mai rapid.