Am ajuns la penultima etapă a acestei călătorii, o etapă ce marchează începutul mobilizării și al căutării active a modalităților de a încorpora aspecte din cine erai înainte în noul tău normal. Este, de fapt, o perioadă de creație, de construire a ceva cu totul diferit față de ce cunoșteai până acum – ceva care să aducă armonios împreună cele două lumi: pe tine, cel de dinainte de diabet, cu toate plăcerile, dorințele și abilitățile tale, și pe tine, cel care ești astăzi, adaptat vieții cu diabet zaharat.

Această reevaluare sau remodelare a vieții arată diferit pentru fiecare. Poate că, pentru tine, înseamnă o redefinire a locului de muncă, căutarea unei flexibilități mai mari, sau chiar o reprofilare majoră, pentru a găsi ceva care să se potrivească mai bine condițiilor tale de viață actuale. Sau, poate fi vorba despre a aduce mai multă plăcere și gust în viața ta personală. Poți reuși să folosești abilitățile pe care le aveai deja, sau pe care le-ai dobândit pe parcurs, pentru a face lucruri care îți plac, pentru a-ți găsi hobby-uri noi sau pentru a-ți regândi pasiunile vechi, astfel încât să se integreze armonios în viața ta de acum. Ideea principală este să cauți să trăiești o viață 'gustoasă' din toate punctele de vedere, fără a face acele exagerări care te-ar costa scump.

Aceasta este o etapă care apare, de obicei, la o perioadă mai lungă de timp de la momentul diagnosticului. Chiar dacă poate nu ai ajuns încă aici, te invit să faci o pauză, să reflectezi, să te întrebi, să-ți imaginezi și să-ți proiectezi: Cum ar arăta viața ta odată ajuns în acest punct? Pentru a te ghida în această reflecție, îți voi propune câteva întrebări.

Te invit să iei o scurtă pauză de la ascultat, să îți acorzi timp și spațiu, fie că alegi să răspunzi în gând, fie că preferi să notezi în carnetul tău. Acestea nu sunt întrebări la care trebuie să răspunzi imediat, ci o invitație la o reflecție profundă.

Moment de introspecție

  1. În linii mari, când te gândești la viața ta, ce simți că te-ar împlini, ce ți-ar aduce cu adevărat satisfacție?

  2. Dacă ai lua tot ce ai câștigat din călătoria ta cu diabetul până în acest punct și ai transforma aceste experiențe în ceva productiv și satisfăcător, cum ar arăta acel 'ceva'?

  3. Ce noi abilități simți că ai dobândit datorită acestei experiențe?

  4. Cum ai putea integra tot ceea ce s-a schimbat la tine până în prezent în viața ta de zi cu zi?

  5. Concret, ce te-a învățat călătoria ta cu diabetul? Ce anume te-a obligat să faci diferit sau, poate, mai bine?

  6. Și, poate cea mai profundă întrebare: Ce simți că ai de oferit lumii acum? Reține că tot ceea ce lucrezi la tine în fiecare zi, pe lângă a-ți trăi o viață lungă și fericită, are și un scop mai amplu: acela de a putea oferi înapoi comunității din care faci parte, lumii în care trăiești, familiei tale. Ce anume ar putea fi acel 'ceva' bun, de calitate, ceva cu adevărat hrănitor pe care tu ai putea să-l oferi?


Dacă simți nevoia să împărtășești cu mine din răspunsurile tale sau orice conținut scoate la iveală aduce această călătorie, să știi că sunt aici.