Haide să abordăm acum un aspect fundamental în gestionarea vieții cu diabet: strategiile de coping, adică modalitățile, mai mult sau mai puțin conștiente, la care apelăm pentru a face față factorilor stresori din viața noastră. Fiecare dintre noi răspunde la stres într-un mod specific, un mod pe care îl învățăm și îl dezvoltăm de-a lungul timpului.

Poate ești predispus să ignori o problemă, să o amâni, sau să te concentrezi excesiv pe cu totul altceva atunci când apare un stres major în viața ta. De exemplu, poate te pierzi în muncă pentru a evita solicitările stresante din alte domenii ale vieții. Sau, poate, într-o încercare de relaxare și detașare, apelezi la alcool, droguri sau alte substanțe. Pentru unii, mâncarea devine modul principal de a se regla emoțional. Indiferent de mecanismele pe care le folosești în prezent – fie ele sănătoase sau, poate, mai puțin sănătoase – vestea bună este că se pot schimba.

Primul pas, crucial, este să le conștientizezi. Abia apoi poți face efortul conștient de a le înlocui cu strategii noi, mai adaptative. În general, mecanismele de coping sunt împărțite în trei mari categorii:

  • Coping-ul comportamental, care ține de acțiune – de ce faci concret.

  • Coping-ul cognitiv, care ține de gândire – de felul în care interpretezi și procesezi informația.

  • Coping-ul socio-emoțional, care ține atât de starea emoțiilor tale, cât și de legătura ta cu cei din jur.

Este adevărat că, în realitate, lucrurile nu sunt atât de bine delimitate ca într-un model teoretic. Însă, acest model ne ajută să înțelegem mai bine și să stabilim niște repere. În practică, modalitățile de coping personale sunt adesea combinate și complexe, împrumutând câte puțin din fiecare categorie.

Acum, te invit să-ți iei câteva minute de răgaz și să reflectezi: Cum reacționezi tu, de obicei, atunci când viața devine dificilă? Cât la sută acționezi, cât la sută gândești și cât la sută simți? În mod ideal, un echilibru ar fi benefic, permițându-ți să gândești, să simți și să acționezi în egală măsură, conectându-te în același timp și cu ceilalți.

În cele ce urmează, vom descrie fiecare categorie de modalități de coping în parte, iar tu te vei putea gândi în care dintre ele te recunoști cel mai mult.