Toate aceste particularități ale vieții cu diabet, despre care am vorbit, creează o combinație de solicitări extrem de obositoare, pe care specialiștii o numesc „stres psihologic”. Acesta consumă adesea o mare parte din resursele tale psihice.

Aceste solicitări vin, pe de o parte, din exterior: de exemplu, presiunea de a-ți calcula exact ce ai în farfurie la fiecare masă, necesitatea de a-ți administra tratamentul la ore fixe, sau programările medicale constante. Pe de altă parte, vin din interior, sub forma acelor trăiri emoționale intense care te încearcă – de furie, de frică, de tristețe, de rușine și așa mai departe.

Este important să înțelegem că diabetul zaharat nu este, însă, singura sursă de stres din viața ta. Adesea, stresul a existat deja înainte de diagnostic și continuă să fie prezent, iar asta face lucrurile mult mai complicate. Este ca și cum o povară noua se suprapune peste o povară veche. Stresul poate veni atât de la surse externe – de la relația cu partenerul, cu familia, de la serviciu – relații care pot fi conflictuale sau nesecurizante, astfel încât să nu simți că primești ceea ce ai nevoie, că te hrănesc și te încarcă. Un exemplu concret și des întâlnit în practică este mediul de lucru abuziv, lipsit de limite ferme și clare, foarte solicitant. Sau, sursele pot fi interne, legate de sentimentele pe care le ai, care poate sunt intense și nu știi cum să le gestionezi.

Indiferent de sursa sa, stresul se poate resimți și fizic, sub forma unor somatizări: încordare, palpitații, o stare constantă de oboseală sau, poate cel mai relevant în contextul nostru, un nivel al glicemiei crescut. Tocmai de aceea, este crucial să devii conștient de sursele de stres din viața ta. Primul pas este să le identifici, ca mai apoi să poți lucra asupra lor, reducând astfel presiunea externă și, în același timp, consolidând acele resurse interne – uneltele noastre psihologice – care ne ajută să facem față mai bine provocărilor vieții.

Pe lângă stresul despre care am vorbit, în cazul diabetului zaharat se poate adăuga și o suferință psihologică specifică, legată direct de boală. Este vital să o conștientizăm, să o evaluăm și, foarte important, să o tratăm neapărat alături de un profesionist, de cineva de specialitate. Prin suferință psihologică ne referim la tulburări emoționale precum anxietatea sau depresia, dar și la tulburări de alimentație sau tulburări de somn, care pot fi exacerbate de viața cu diabet.